donderdag 2 januari 2014

#32.1 Zoete aardappelfrietjes en wortel met feta

2014 is begonnen. De (vr)eetdagen zijn over en het gezonde leven kan weer verder gaan. De afgelopen paar dagen heb ik al mijn tijdschriften over eten uitgezocht, de recepten uitgescheurd en overzichtelijk in een map gedaan. Dit zijn niet alleen Allerhandes. Dit zijn tijdschriften van meerdere supermarkten (waaronder de biologische Ekoplaza) en tijdschriften die ik bij de gezinnen waar ik werk vandaan heb. Zij werken beiden in de horeca, daar zit dus aardig wat lekkers tussen. Dit doel wil ik daarom ook uitbreiden. Elk tijdschrift voldoet! 

Vandaag heb ik gekozen voor maar liefst twee gerechten uit de Allerhande. Als groente hebben wij een wortelsalade met feta. Daarnaast hebben we zoete aardappelfrieten met sesamzaad uit de oven. Dit serveer ik dan met stukjes pangafilet, op smaak gebracht met wat peper en zout.

De salade heb ik vrijwel volledig gemaakt volgens het recept, voor 4 personen. Hebben we de volgende dag wat lekkers bij de lunch.
Voor wie het niet kan lezen op de afbeelding:
Snijdt een half bakje munt fijn. Pers 1 perssinaasappel en 1 citroen fijn, doe dit in een saladeschaal met 1 eetlepel fijne suiker (ik heb hier rietsuiker gebruikt). Roer totdat de suiker helemaal is opgenomen in het sap. Rasp 800 gram wortelen met de fijne kant van een rasp en meng alle ingrediënten door elkaar. Verkruimel tot slot 100 gram feta over de salade.
De salade vonden wij zelf wel tegenvallen wat betreft de smaak. Al was hij met elke hap een stukje feta goed te doen, ik zal hem niet snel nog een keer maken.

Voor de frieten heb je voor vier personen 1 kilo zoete aardappel nodig. Deze schil je en snijd je in de vorm van dikke frieten. Dan leg je ze verspreid op een vel bakpapier in de voorverwarmde (200 graden) oven. Vervolgens meng je 4 eetlepels olijfolie en 1 knoflookteen (fijngesneden) en besprenkel je de frieten met de helft van dit mengsel. Je verdeeld 1 eetlepel sesamzaad over de frieten en stopt ze in de oven. Na 25 minuten keer je de frieten, je besprenkelt ze met de rest van de olie en nog 1 eetlepel sesamzaad. Je stopt ze nog 20 minuten in de oven en dan zijn ze klaar. Deze waren overheerlijk. Zeker voor herhaling vatbaar!

Het resultaat:




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Na een aantal verzoeken, heb ik toch besloten om reacties toe te staan. Dus heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Ik hoor ze graag!